Evajinek.nl: Met Atelier Jungles maken we een volledig duurzaam Nederlands product

Evajinek.nl: Met Atelier Jungles maken we een volledig duurzaam Nederlands product-Atelier Jungles

"Ik heb altijd in de detailhandel gewerkt," vertelt Giselle van der Star (30), "eerst inkoop en later sales. Dus ik ken beide kanten van het vak." In haar laatste salesfunctie werd de Haagse steeds meer betrokken bij allerlei duurzaamheidsprojecten, van upcycling tot alternatieve materialen. "Het was alsof er een hele nieuwe wereld voor me openging, de weliswaar nog heel klein was, maar waar genoeg te ontdekken valt."

"Ik ben zelf nooit een grote shopper geweest, ik vind het belangrijk om een paar kledingstukken te hebben die lang meegaan. Dan is het de moeite waard om er een beetje in te investeren." Toch viel het op dat duurzaam in de praktijk vaak gelijkstaat aan duur. "Ik heb me vaak afgevraagd hoe dat toch kan."
Die vraag was interessant genoeg om verder te onderzoeken, vond Van der Star. En niet veel later besloot ze haar baan op te zeggen en haar eigen merk te lanceren.

 

 

"Kiezen voor een goede basiscollectie"

 

Eén van de dingen die je kan doen om kleding niet onnodig duur te maken, is ervoor kiezen om een goede basiscollectie produceren. "Geen onnodige tierelantijnen aan een jas, want daar zit veel arbeidstijd en materiaal in. En de kans dat je na één seizoen al bent uitgekeken op die jas is veel groter. Ik denk dat veel mensen terugvallen op clean."

 

 

"gekozen om de productie zelf te doen"

 

Veel van de textielfabrieken in Europa houden hun deuren dicht voor startende ondernemers, dat maakt het moeilijk om te zien hoe de arbeidsomstandigheden écht zijn, of hoe duurzaam er daadwerkelijk wordt geproduceerd. "Doordat de transparantie vaak tegenvalt, is het moeilijk om echt duurzaam te zijn. Ik heb er daarom voor gekozen om de productie zelf te doen in Nederland en hier een atelier opgezet."

Van der Star had nog nooit achter een naaimachine gezeten en is daarom met de gemeente Den Haag in gesprek gegaan over een mogelijke samenwerking. Ze heeft een microkrediet gekregen en kon daarmee een aantal vakmensen aannemen. "Voor deze mensen is de banenmarkt een uitdaging, omdat ze de taal niet beheersen bijvoorbeeld, maar ze hebben wel de vaardigheden, omdat ze vroeger als kleermaker of coupeuse hebben gewerkt. Bij mij kunnen ze aan het werk tegen een eerlijk loon."

 

Werken met ecologische materialen

 

Bij Atelier Jungles werken ze met ecologische materialen waar relatief minder water voor wordt verbruikt. "De stoffen worden ook op een natuurlijke manier geverfd en bij het inkopen van stof kijken we naar keurmerken en transparantie." Een stof als satijn is in principe geen duurzaam materiaal, maar als Van der Star toch een satijnen blouse wil opnemen in haar collectie koopt ze dead stock. "Dat is het restmateriaal van grote fabrikanten en merken, het is zonde als dat wordt weggegooid of verbrand." Je bent dan wel afhankelijk van de stof die je vindt, maar dat is niet zo erg. "Soms krijg je maar vijf topjes uit een restant stof, en dan geldt: op is op." Dat heeft ook een voordeel, want zo zit het merk nooit met te veel voorraad of resten. "Op deze manier kunnen we transparantie garanderen naar onze klanten toe, en als klant koop je een product dat lokaal is ontworpen en geproduceerd, door echte Hagenezen."

 

Link naar artikel op evajinek.nl

 

Read more

TV West: Giselle maakt duurzame kleding: 'Ik wil bewustwording creëren'-Atelier Jungles

TV West: Giselle maakt duurzame kleding: 'Ik wil bewustwording creëren'

Duurzame Textiel Merchandise

Duurzame Textiel Merchandise

Hetkanwel.nl: Dit Haagse atelier wil de kledingindustrie veranderen-Atelier Jungles

Hetkanwel.nl: Dit Haagse atelier wil de kledingindustrie veranderen

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.